Lennart "Jonken" Jonsson

 

Skrivet till baksidan av konvolutet av vinylskivan "På bryggan".

Tänk dig en kväll i början av augusti. 

Du glider sakta in i en stilla vik vid Jolpan i Stockholm Skärgård. Några andra segelbåtar ligger redan förtöjda mot klipporna runtomkring. 

Seglen beslås och allt görs klart för natten. På avstånd hörs dragspelsmusik och man känner att allt stämmer, den stilla spegelblanka vattenytan, stränderna badande i kvällssolen, rodnande moln på himlen.Runtom hörs stilla småprat i båtarna, några barn hojtar, ett par hundar skäller, någon steker en köttbit som sprider en förförisk doft, Ja, du vet själv hur det kan vara. 

Just så upplevde vi en kväll i somras. 

Vi tog jollen och rodde ut ett slag, rundade en udde och dragspelsmusiken hördes starkare och så på en brygga såg vi en dragspelare i vegamössa och stortröja helt fridfullt spelandes Taubelåtar. 

Vi rodde fram till bryggan och jag undrade om ”orkestern” kunde utökas med en flöjt. Det kunde den tydligen, för snart satt vi där tillsammans och spelade gamla kända låtar. Efter en stund kom emellertid en vals som jag aldrig hört och därefter kom en hambo som jag inte heller kände till. 

Den glade spelmannen avslöjade då att han gjort låtarna själv. 

Vi började anse att det kunde vara på tiden att vi presentera oss, hans namn var Åke Hellman. En paus togs för förfriskningar och Åke berättade lite om sig själv: 

 – uppvuxen i skärgården bor och arbetar numera i Stockholm. Så fort han kan tar han emellertid familjen med sig ut till ön och lever där på det sätt som han och kanske de flesta av oss vill. Allt som oftast händer det att han plockar fram sitt dragspel och drar någfra låtar,egna och andras, och kanske just du har haft nöjet att se och höra honom spela. 

Om inte har du här en chans att höra några av hans egna melodier gjorda i den miljö som vi alla älskar. 

Titlarna har tagits från platser som Ingmarsö, Ekholmen, Saxarfjärden m.fl. En del av texterna har skrivits av hans kvinna May-Britt Alfredsson. Lyssna. Blunda och dröm er tillbaka till sommaren och skärgården.  

Väl bekomme! 

Lennart ”Jonken” Jonsson